Missie Congo Brazzaville

Op gips avontuur in het oerwoud!

Hoe mooi is het om met je kennis van het gipsverband de wereld voor kinderen in Congo-Brazzaville een klein stukje beter te maken?

Stichting ‘Op Gelijke Voet’ (actief in CB sinds jaren ’70) voert twee keer per jaar een orthopedische missie uit voor de behandeling van Klompvoeten bij kinderen. Na anderhalf jaar onderbreking in de missies gaat er in oktober weer een ploeg die kant op. De ploeg bestaat uit een orthopedische chirurg, OK verpleegkundigen, Fysiotherapeuten en… een nog te vinden gipsverbandmeester!

Verhindert helaas, dus kan jij?
In februari 2014 ben ik met hun mee geweest naar CB. Ik vond dit geweldig. Het land is een buurland van Congo (oud Zaire) en is een stuk veiliger dan het Congo. Het landschap is erg ruig en er is veel oerwoud. In het weekend hebben we uitjes gedaan waarbij we deze natuur hebben bewonderd. De mensen zijn vriendelijk maar praten voornamelijk Frans. Door mijn beperkte steenkolen Frans heb ik daar vooral mijn schaar, zaag en gips het werk laten doen. Het was geweldig nuttig om je kennis van gipsverband ook aan de andere kant van de wereld toe te kunnen passen. Helaas ben ik dit jaar verhinderd en ben ik dus opzoek naar jou!!

Wanneer en hoe?
De missie vangt aan op 8 oktober. Gezamenlijk vlieg je dan naar het kleine vliegveld in Point Noire. Je bent in 8uur vliegen in een totaal andere wereld aangekomen en wordt gelukkig vriendelijk ontvangen door de locale project coördinator. Omdat de stichting al lang in het gebied actief is zijn de lijnen kort met de regering en kan de veiligheid zo goed als gegarandeerd worden. Vervolgens rijd je 4 uur naar het oosten om daar in het dorpje Dolisie intrek te nemen in een hotel. De kosten voor het reizen en verblijf wordt door de stichting betaald. Elke dag loop je naar het ziekenhuis om daar gips aan te leggen, te verwijderen, te inspecteren en te instrueren. Je bent dus niet alleen bezig met gipsen maar besteed ook tijd aan het opleiden en instrueren van lokale medewerkers. Als maitre de Platre wordt jouw kennis erg gewaardeerd en toont iedereen zich leergierig. Qua apparatuur zorgt de stichting voor alles. Ik vond het alleen wel prettig om mijn eigen schaar te hebben. Uiteindelijk vlieg je op 24 oktober weer terug.

Dus…
Ben jij een enthousiaste en flexibele gipsverbandmeester die de meerwaarde van ons vak ook graag wilt tonen over de grens, dan is dit echt iets voor jou! Het is verder wel echt heel prettig als je de Franse taal beheerst, al is het een klein beetje. Dit maakt het communiceren met de patientjes makkelijker en zorgt ervoor dat je beter je kennis aan de CB-collega’s kan overdragen. Een grote plus verder is dat je bijzondere aandoeningen tegenkomt en direct ziet wat dit met de persoon doet. Zo zie je: Ranchitis, Blounds disease, Klompvoeten (al dan niet genegeerde), windswept knees, Cerebrale Parese en nog veel meer bizarre afwijkingen.

Interesse? Laat het me weten!
Al met al, neem aub even contact met mij op als jij het leuk vindt om met de volgende missie mee te gaan. Ik vertel je graag meer over het hoe en wat. Als je direct wat meer informatie wilt hebben, ga dan naar www.sogv.net

Leendert Jan Doornbos 

Reinier Haga groep

 

 

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van al het belangrijke nieuws? Schrijf u dan nu in voor onze Xtra nieuwsbrief.
Een ogenblik geduld a.u.b. terwijl wij uw inschrijving verwerken.