>Nieuws>Waarom AGB en BIG-registratie voor gipsverbandmeesters.

Waarom AGB en BIG-registratie voor gipsverbandmeesters.


Geplaatst op: 11 maart 2020

Waarom AGB en BIG-registratie voor gipsverbandmeesters.

Via CZO is gipsverbandmeester ingedeeld als verpleegkundige met BIG registratie of fysiotherapie met BIG registratie met specialisatie gipsverbandmeester echter dit laatste is niet vastgelegd in het BIG-register.

De verrichte werkzaamheden worden niet beschermd bij wet omdat het vak van gipsverbandmeester valt onder verpleegkundige met een specialisatie. Er is geen afzonderlijk wettelijk kader voor de werkzaamheden van de gipsverbandmeester en tevens ook geen wettelijk erkende beroepsbescherming. 

Gipsverbandmeester is een specialisatie die zich richt op medische zorg die betrekking heeft op conservatieve fractuurgenezing en op conservatieve peesletsel en spierruptuur genezing en samenhangende bewegingsproblematiek. Met name gericht op tijdelijke ondersteuning in de genezingsfase. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gipsverbanden, bandages en ortheses. Waar de gipsverbandmeester veelal de vakkundige werkzaamheden in opdracht van artsen uitvoeren is de verantwoordelijkheid van de gipsverbandmeesters vaak niet goed vastgelegd. Daarbij wordt de arts verantwoordelijk gesteld voor de handeling terwijl deze niet altijd ter plaatse aanwezig is.

Voorbeelden zijn het wiggen van gips, het reponeren van gedislokeerde fracturen, aanleggen van Halovesten, interventies met breuken die conservatief worden behandeld. Telefonisch bepalen of er nieuwe interventies nodig zijn. Tevens wordt aan de hand van richtlijnen bepaald hoe lang immobilisaties nodig zijn.  Het zou passend zijn als de gipsverbandmeester daarvoor wettelijke verantwoordelijkheid draagt middels specifieke BIG registratie.

In de praktijk hebben gipsverbandmeesters geen eigen AGB code en BIG registratie dit vormt een belemmering bij de declaratie van de behandeling, waardoor de doorstroom van conservatief behandelde patiënten vertraging oploopt. Daardoor moet er bij declaraties altijd een arts tussenkomst zijn ook bij hele simpele indicaties. Met als gevolg dat patiënten onnodig lang moeten wachten. Als voorbeeld hiervoor zijn enkele zorgpaden uitgewerkt waarbij efficiënter kan worden gewerkt. Daarbij is echter wel noodzakelijk dat de gipsverbandmeester een eigen AGB en BIG registratie krijgt, omdat declaratie van gegeven zorg anders onmogelijk wordt.

Momenteel zijn er 400 gipsverbandmeesters geregistreerd aangesloten bij de beroepsgroep. Een aantal gipsverbandmeesters is niet geregistreerd, die hebben wel de CZO-opleiding gipsverbandmeester gevolgd, maar hebben zich vervolgens niet laten registreren via de beroepsgroep. Zij voldoen dan ook niet aan de kwaliteitseisen om hun vak “up to date” te houden. Zij beroepen zich op het feit dat ze toch BIG geregistreerd zijn als verpleegkundige en dat er vanuit overheidswegen toch geen invloed wordt uitgeoefend om juiste kwaliteit te leveren. Als beroepsgroep staan wij hier met de rug tegen de muur omdat wij hun bij - en na- scholing niet kunnen bewerkstelligen zonder eigen BIG registratie voor gipsverbandmeesters.

Het verzoek vanuit onze gipsverbandmeester beroepsgroep is dan ook om een eigen BIG registratie te krijgen met daaraan gekoppeld een eigen AGB-code.  Kwaliteitseisen voor de beroepsgroep moeten worden vastgesteld en leiden tot verplichte na- en bij- scholing op ons vakgebied.  Het zelfstandig mogen declareren van behandelingen door gipsverbandmeesters zal tijds besparend zijn. Dit kan bij de specialisten ontlastend werken zodat de specialisten meer tijd krijgen voor de meer complexere zorgvraag. De doorstroom van conservatief behandelde patiënten in een ziekenhuis wordt vergroot. Tevens is er meer kwaliteitswaarborg voor de patiënt, omdat werkzaamheden een wettelijk kader krijgen.

Barbara Roberti

Mooi verwoord Barbara
Sandra Kruik - 23-10-2020 - 11:47

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Wilt u op de hoogte gehouden worden van al het belangrijke nieuws? Schrijf u dan nu in voor onze Xtra nieuwsbrief.
Een ogenblik geduld a.u.b. terwijl wij uw inschrijving verwerken.