>Nieuws>NFU CAO Eindbod

NFU CAO Eindbod


Geplaatst op: 6 september 2021

NU’91 blij met stap richting één cao voor verpleegkundigen en verzorgenden

NIEUWEGEIN - De NFU heeft vanavond een eindbod voor de cao UMC’s neergelegd bij NU’91 en de vakbonden. Dit eindbod is een eerste doorbraak naar één cao voor verpleegkundigen en verzorgenden. NU’91 reageert blij en verrast en spreekt van een uniek en belangrijk moment in de geschiedenis van deze beroepsgroepen. Het eindbod kwam nadat NU’91, samen met andere bonden, een ultimatum had gesteld. Eerdere cao-onderhandelingen in de UMC’s liepen vast omdat er volgens werkgevers geengeld zou zijn. Iets dat uitgerekend na het afgelopen anderhalf in het verkeerde keelgatschoot. Stella Salden, voorzitter NU’91:“Het is juist nu aan werkgevers om hun waardering uit te spreken. Dat kan door het bieden van betere arbeidsvoorwaarden, een passend salaris en voldoende scholings- en doorgroeimogelijkheden. Niet door te zeggen dat er nietsmogelijk is.” Het gestelde ultimatum zou op 6 september verlopen. Mocht er op dat momentgeen goed bod liggen, dan werden acties overwogen.

Dat NFU nu toch met het huidige eindbod komt en spreekt over één cao, is volgens NU’91 een eerste stap in de goede richting tot meer waardering voor verpleegkundigen en verzorgenden. Stella Salden: “Al vanaf het moment dat NU’91 werd opgericht – dit weekend exact dertig jaar geleden – wordt ingezet op een cao voor alleen deze groepen. Pas dan kun je de achterstanden gericht aanpakken. Bovendien doet deze cao recht aan het werk en de verantwoordelijkheden van deze beroepsgroepen. Met de nu voorgestelde differentiatie en afspraken specifiek voor de beroepsgroep verpleegkundigen en verzorgenden, is er voor het eerst in jaren een grote doorbraak. We komen steeds dichterbij een cao voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen, te beginnen in de UMC’s.”

In het eindbod zelf worden de volgende zaken geboden. Een structurele loonsverhoging van 3.5% vanaf 1 augustus 2022, een eenmalig uitkering van 3.5% over 2021 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag door berekening over het feitelijke salaris. Daarnaast worden specifieke afspraken gemaakt voor de verpleegkundige en verzorgende beroepen om zo de achterstanden weg te gaan werken.

NU’91 zal het voorstel met een positief advies voorleggen aan de leden in de UMC’s. Daarnaast verwacht de beroepsorganisatie ook vragen van leden uit andere sectoren die vallen onder andere zorg-cao’s. Stella Salden: “We hopen dat andere werkgevers het voorstel van de academische ziekenhuizen volgen en ook meegaan op de weg naar een cao voor verpleegkundigen en verzorgenden. De tijd is nu rijp om te zorgen voor het wegwerken van de achterstanden, een structureel betere waardering, meer zeggenschap over het eigen vak, goede opleidingsmogelijkheden en passende arbeidsomstandigheden voor iedere zorgprofessional.”

Eindbod CAO

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Wilt u op de hoogte gehouden worden van al het belangrijke nieuws? Schrijf u dan nu in voor onze Xtra nieuwsbrief.
Een ogenblik geduld a.u.b. terwijl wij uw inschrijving verwerken.