>Nieuws>ISPO en VGN

ISPO en VGN


Geplaatst op: 17 september 2015

Samenwerking VGN met de International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO)

Tjerk de Ruiter, revalidatiearts, voorzitter ISPO-NL

De alsmaar stijgende kosten van de zorg eisen een andere manier van werken, vooral gekenmerkt door Samenwerken. Gipsverbandmeesters zijn voor velen binnen de (revalidatie) zorg een onbekende, maar wel zeer veelbelovende samenwerkingspartner. Om die reden sprak het bestuur van de vereniging van 
gipsverbandmeesters Nederland met het bestuur van ISPO-NL over het samenbrengen van hun netwerken.

Zorgketens

Men zegt dat de zorg steeds onbetaalbaarder wordt. 
De populairste (want makkelijkste en efficiëntste op de zeer korte termijn) maatregel om daarmee om te gaan is de kaasschaaf: iedereen levert tijd en geld in. De winst is snel, maar op langere termijn is kwaliteitsverlies en juist kostenstijging het logische gevolg.

Het zorgvuldig inrichten van zorgketens is een andere methode. Langzamer maar wel veel efficiënter op de lange termijn: binnen een zorgketen heeft ieder zijn of haar unieke taak (niets wordt dubbel gedaan) die complementair is aan de andere schakels in de keten, en alle schakels bij elkaar vormen een compleet, efficiënt en logisch aanbod van de hoogst haalbare zorg. 

Voor een goede keten zullen professionals van divers pluimage met elkaar moeten samenwerken. Binnen die geformaliseerde keten kun je dan het werk toewijzen aan diegene die het kunstje het beste kan en/of het goedkoopste kan (met behoud van kwaliteit)
Ook de overheid ziet op haar manier het nut van zorgketens in. 

Wat is ISPO en wat hebben gipsverbandmeesters te winnen bij samenwerking?

Er zit veel overlap in het werk van een gipsverbandmeester met bijv. dat van een 
orthopedische schoenmaker, een ergotherapeut of een orthopedisch instrumentenmaker. Wonderlijk genoeg zijn die laatste 3 vaste waarden binnen 
ISPO, de eerst nagenoeg niet.
ISPO, de International Society for Prosthetics and Orthotics , is een wereldwijd 
kennisnetwerk van iedereen die zich bezig houdt met lichaamsgebonden hulpmiddelen zoals protheses of spalken. ISPO NL doet dat door o.a. het geven van 
cursussen, het onderhouden van het netwerk, het beheer van richtlijnen en het verstrekken van subsidies voor wetenschappelijk onderzoek.

De Nederlandse ondervereniging is wereldwijd de grootste met ongeveer 500 leden, voornamelijk bestaand uit revalidatieartsen, schoenmakers, instrumentenmakers, fysiotherapeuten, podotherapeuten, ergotherapeuten en vertegenwoordigers uit de industrie. 
Gipsverbandmeesters ontbreken wonderwel, en dat is vreemd en onwenselijk. 
Enerzijds hebben zij te winnen bij de kennis en kunde van voornoemde disciplines en 
vooral de samenwerking daarmee, anderzijds kan de zorg binnen de zorgketens waarschijnlijk goedkoper en efficiënter als gipsverbandmeesters ook binnen de revalidatiezorg een vaste waarde worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van interim spalken bij spasme, de immediate fitting na een beenamputatie, de eerste verzorging van de charcotvoet in afwachting van het orthopedisch schoeisel etc. 

Het ISPO Nederland Jaarcongres 2015 vrijdag 2 oktober 2015 

“De behandeling van de Charcotvoet”

Met name het laatste voorbeeld is sprekend en actueel: binnen enkele ziekenhuizen bestaat een zorgketen voor de charcotvoet waarin de chirurg, revalidatiearts, orthopedische schoenmaker en gipsverbandmeester samen de behandeling componeren. 

Na de initiële behandeling met gips, wordt bij de eerste gipswissel de patiënt gelijk maatgenomen voor een orthopedische schoen met artrodesekoker, bij de volgende gipswissel wordt de schoen gepast om bij de laatste gipswissel te worden afgeleverd waarna de patiënt met deze schoenen gaat belasten, zo spoedig mogelijk met een definitief paar zolang als nodig is. 
In mijn eigen zorgketen is dat levenslang, want geen enkele charcotvoet was met deze gecoördineerde zorg voortijdig gesneuveld!

Op Vrijdag 2 oktober 2015 is de behandeling van de Charcotvoet het onderwerp op het ISPO Nederland Jaarcongres. Gipsverbandmeesters zijn daarvoor in het bijzonder uitgenodigd. Voor ISPO leden is er een forse korting op het inschrijfgeld. Professionals die recent hun opleiding hebben afgerond kunnen een jaar lang gratis aspirant ISPO lid zijn. Met andere woorden: Het is bijzonder dat de gipsverbandmeesters geen vaste waarde binnen het ISPO netwerk zijn. Gipsverbandmeesters, ergotherapeuten, schoenmakers en andere leden van het netwerk hebben zoveel raakvlakken dat zij, en daarmee de gezondheidszorg alleen kunnen winnen bij het samenwerken. Een ideaal moment om hier mee te beginnen is het ISPO jaarcongres op 2 oktober 2015, getiteld “De behandeling van de Charcotvoet”.
ISPO leden krijgen daar korting op het inschrijfgeld. Net afgestudeerde gipsverbandmeesters kunnen een gratis lidmaatschap (met dus ook die korting) krijgen.

Meer informatie is te vinden op de ISPO site, www.ISPO.nl

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Wilt u op de hoogte gehouden worden van al het belangrijke nieuws? Schrijf u dan nu in voor onze Xtra nieuwsbrief.
Een ogenblik geduld a.u.b. terwijl wij uw inschrijving verwerken.